To
danie jadłam będąc kiedyś w Norwegii. Nie wiem czy dokładnie je
zapamiętałam, wiem, że zrobiło na mnie wrażenie połączenie
ryby i kapusty. Było to bardzo smaczne, choć nam kapusta kojarzy
się bardziej z kotletem schabowym.
Proporcja
dla dwóch osób:
Halibut z młodą kapustą
2
filety z halibuta
½
małej główki młodej kapusty (jeśli jest „ścisła”, jeśli
nie to cała)
4-5
plasterków chudego, wędzonego boczku
Sok
z ½ cytryny
100ml
białego, wytrawnego wina
100ml
wody
1
łyżka masła
Liść
laurowy, pieprz, sól, cukier
Pęczek
posiekanego kopru, ja nie dodałam, bo nie znalazłam, to nie jest
najpopularniejsza zielenina w Andaluzji
1. Kapustę
poszatkować. Wrzucić na 1min do garnka z wrzącą, posoloną wodą
i odcedzić na sicie. Przelać zimną wodą.
2. Sparzoną
kapustę wkładamy do garnka i dodajemy łyżkę masła, liść
laurowy, sól, pieprz, odrobinę cukru, pokrojony boczek, wlewamy
wino, wodę i sok z cytryny, i gotujemy 10 – 15 min. Pod koniec
gotowania dodajemy posiekany koperek.
3. Filety
oprószamy pieprzem, solimy i smażymy na patelni z niewielką
ilością oliwy.
4. Usmażoną
rybę układamy na talerzu z kapustą i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz