This is an old fashioned and somewhat forgotten recipe. It was created in 1951 in Brennan's restaurant in New Orleans. The restaurant still exists and is successful to this day. The recipe's name comes from Richard Foster, a regular customer and friend of the owner.
To staromodny, trochę zapomniany deser. Powstał w nowoorleańskiej restauracji (istnieje i ma się dobrze do dziś), Brennan’s Restaurant, w 1951 roku. Nosi nazwę od Richarda Fostera, stałego bywalca lokalu i przyjaciela właściciela.
Bananas Foster
1 banana per person (3 or 4 quarters)1-2 shot glasses of banana liquor (to taste)1-2 shot glasses of dark rum (to taste)100g butter3 tbs of muscovado sugar1 tsp of ground cinnamon1 scoop of vanilla ice cream per person
Banany flambirowane
Potrzebujemy
po 1 bananie na osobę (3-4 ćwiartki)
1-2
kieliszki likieru bananowego
1-2
kieliszki ciemnego rumu
100g
masła
3
łyżki cukru muskowado
1
łyżeczka mielonego cynamonu
Opakowanie
lodów waniliowych
1. Cut the banana in half lengthwise and then again breadth-wise, so you end up with quarters.
2. Melt the butter on a large frying pan. When it's melted add sugar and cinnamon. Stir.
3. Put the bananas in the mix and fry on a low heat. When they are slightly browned, turn them over and pour the liquor.
4. Swirl the frying pan so the sauce can mix, add the rum and ignite.
BE CAREFUL! Before the alcohol evaporates, extinguish the fire with the lid of the frying pan.
5. Put the bananas on the plate- 3-4 pieces per person, then add a scoop of ice cream and pour the hot sauce generously. Serve immediately.
1. Banany
kroimy wzdłuż dłuższej osi na pół i jeszcze raz na pół,
wzdłuż osi krótszej. Otrzymujemy ćwiartki.
2. Na dużej patelni
rozgrzewamy delikatnie masło, na stopione wysypujemy cukier i
cynamon, mieszamy.
3. Na ciepłą mieszaninę wykładamy banany i
smażymy na niewielkim ogniu aż lekko ściemnieją, odwracamy na
druga stronę i polewamy likierem.
4. Poruszamy patelnią żeby sos się
wymieszał, podlewamy rumem i zapalamy. Ostrożnie! Zanim cały
alkohol odparuje, gasimy ogień, używając np. pokrywki. 5. Banany
wykładamy na przygotowane talerzyki, po 3-4 kawałki na osobę,
dodajemy kulkę lodów i obficie polewamy gorącym sosem. Natychmiast
podajemy.
O matko! po takim deserze trzeba pewnie spędzić 3h na siłowni ;) ale warto!!! :)
OdpowiedzUsuńE tam, nie jemy tego codziennie. H
OdpowiedzUsuń