I
found this recipe last year in a newspaper, ‘Gazeta Wyborcza. I
really liked it. First time when I baked them I strictly followed the
recipe. Next time I made same changes in the stuffing and they also
turned out delicious. This is the latest version of this recipe. I
bake them in muffin molds smeared with oil. On the bottom of each
meld I put a circle of baking paper, it’s much easier to take them
out later.
Ingredients
for 1 muffin:
Dough:
250g
wheat flour
½ tsp
of sugar
15g
fresh yeast
175 ml
water
½ tsp
of salt
Stuffing
1
zucchini, about 200g, thinly sliced
1
onion, finely diced
200g
fresh, creamy goat cheese
1 egg
Handful
of pine nuts
salt,pepepr
olive
oil
In a
bowl, mix yeast with sugar. Add a tablespoon of water and flour (take
the water and flour amounts from the ingredient list). Mix should
have a creamy consistency.
Cover
and let it rise.
Mix the
rest of the flour with salt in a bowl, add the yeast mix, olive oil
and knead.
Transfer
the dough to a bowl smeared with olive oil, cover with a cloth and
again let it rise for about 1 hour.
In the
mean time, prepare the stuffing. Fry the onion, add the zucchni and
cook until tender.
Mix the
cheese with an egg, add salt and peper. Mix with cooked onion and
zuchhnini (take one tbs of onion and zuchini mix and set a side, for
decoration.)
Roll
out the dough, about 0.5 cm thick. Cut out the circles in a size of
the molds. Fill the molds and let rise for 15 mins.
After
that, fill them with the stuffing. Decorate on the top with zuchini
and sprinkle with pine nuts.
First
10 min bake 200 C degrees, then for about 20 min in 180 C degrees.
Ten przepis znalazłam w
„ Gazecie Wyborczej” w zeszłym roku, w dziale „Danie z bloga”.
Bardzo mi się spodobał. Najpierw upiekłam babeczki ściśle wg
przepisu, były bardzo dobre. Potem zmieniłam nieco składniki
nadzienia i też wyszły bardzo smaczne. Tu podaję ostatnią wersję
przepisu. Babeczki piekę w foremkach do muffinków, posmarowanych
olejem.
Na dno każdej foremki
wkładam natłuszczony krążek papieru do pieczenia, to bardzo
ułatwia wyjmowanie – babeczki same wypadają z foremek.
Podaję proporcje na 12
babeczek.
Ciasto :
250g zwykłej mąki
pszennej
½ łyżeczki cukru
15g świeżych drożdży
175 ml wody
½ łyżeczki soli
Nadzienie :
1 cukinia, ok. 200g,
cieniutko pokrojona w plasterki
1 cebula pokrojona w
drobną kostkę
200g świeżego,
śmietankowego serka koziego
1 całe jajko
garść orzechów
piniowych
pieprz i sól do smaku
oliwa do smażenia
W miseczce rozcieramy
drożdże z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i wodę, tyle aby
mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Wodę i mąkę
bierzemy z przepisanej ilości.
Przykrywamy zaczyn i
odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce mieszamy mąkę z
solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i oliwę, i wyrabiamy gładkie
ciasto.
Wkładamy do miski
posmarowanej oliwą, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do
wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
W tym czasie
przygotowujemy nadzienie. Cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy
cukinię i smażymy do miękkości.
Ser mieszamy z jajkiem,
doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z usmażoną cukinią i cebulą
( najpierw odkładamy łyżkę cukinii z cebulą, do dekoracji
babeczek).
Ciasto przenosimy na
stolnicę, wałkujemy na 0.5 cm grubo. Wykrawamy krążki
odpowiadające wielkości foremek. Wyklejamy nim formy i zostawiamy
na 15 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie napełniamy
ciasto farszem, na wierzchu dekorujemy pozostawioną w tym celu
cukinią i posypujemy orzeszkami piniowymi.
Najpierw, przez 10 min.
pieczemy babeczki w temp. 200stC, potem przez ok. 20 min. w temp.
180stC.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki, rozumiem, że lubisz bo bez mięska są :-))
OdpowiedzUsuń