Ingredients for
6 hungry people.
About 1kg shrimps. Peeled and cooked. They don’t have
to be really big, smaller or medium ones will do fine.
1 medium jar of mayo. Ambitious ones can make it
themselves. I used a store bought one, 200ml
3 tbs of good ketchup
1 tsp Worcestershire sauce
1 tbs cognac or
whisky
3-6 drops of Tabasco
juice of ½ lime
1 small
yoghurt. In the original recipe there was crème fraiche- 2 tbs
Mix the liquid ingredients. In a wide bowl arrange the
shrimps. Pour the sauce over and decorate with chicory leaves, slices of orange
and avocado.
Przepis
na sos znalazłam w książce „Sauces” mojego ulubionego autora i kucharza Michela
Roux. Jest bardzo prosty i pyszny.
Proporcje
przygotowałam na 6 głodnych osób.
Ok.
1kg krewetek obranych i ugotowanych, może być mniej i nie muszą być to krewetki
największe, mogą być średnie lub małe
1
średni słoik majonezu, ja przyzwyczajona jestem do dekoracyjnego firmy Winiary,
ale ambitni mogą go zrobić sami, musi go być ok. 200ml
3
łyżki dobrego ketchupu
1
łyżeczka sosu Worcestrshire
1
łyżka koniaku lub whisky
3-6
kropli Tabasco
Sok
z ½ limonki
1
mały, gęsty jogurt, w oryginale była śmietana( 2 duże łyżki)
Wymieszac wszystkie skladniki sosu. W
szerokich miseczkach ułożyć krewetki, polać sosem i ozdobić liśćmi cykorii,
plasterkami pomarańczy i awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz