Pieczone gęsie piersi w pikantnym sosie wiśniowym
2
piersi z gęsi, kupuję w Makro, mrożone, z gęsi owsianych z Kołudy
2
ząbki czosnku
Oliwa,
majeranek, sól
Na sos potrzebujemy:
500g wiśni, bez pestek, mogą być mrożone
2 łyżki cukru muskowado lub miodu
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
½ łyżeczki cynamonu w proszku
Szczypta chilli
200ml ratafii de champagne lub czerwonego wina
1. Piersi
należy rozmrozić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i posypać
majerankiem. Natłuścić oliwą, zawinąć w folię spożywczą i
włożyć do lodówki na kilka godzin.
2. Po
tym czasie włożyć mięso do woreczka do pieczenia, skórą do
góry, woreczek zamknąć i zrobić w nim niewielki otwór. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 200stC i piec przez ok. 40 min.
3. Wiśnie
zagotować w ratafii lub winie, dodać przyprawy, cukier lub miód. Z
gotujących owoców odłożyć 2 łyżki.
4. Wiśnie w wywarze odparować
do 1/3 objętości, Zmiksować dokładnie i dodać całe owoce.
5. Mięso
oddzielić od kości, pokroić w plasterki, polać sosem (gorącym
lub zimnym) i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz