These cookies are a festive tradition from English speaking countries. I have seen them for the first time in New Zealand, in a cooking magazine. They have a great orange zest aroma which brings real Christmas spirit!
Dough (ingredients for 12-14 cupcakes)
400g wheat flour
100g butter
100g lard
1 flat tsp of salt
2 tbs of sugar
2 egg yolks
2 tbs of vodka
2 tbs of cold water
Filling
3 grated apples (golden delicious)
1 cup of chopped dates, candied cranberries, dried plums.
200g of dried of black currants
200g cocktail cherries
1 cup of chopped, candied orange zest
Juice and zest from 3 lemons
1 cup raisins
100g butter
100g dark sugar
200ml apple cider
100ml dark rum
2 tbs of ginger spice mix
Place all the ingredients for the stuffing in a pot (except for rum). Boil until they combine together and the mass gets thicker. Add rum when it cools down. Transfer to jars. This quantity should be enough for 40-50 cookies.
Dough:
Sieve the flour and mix it with sugar, butter, and lard. Knead the dough until it's crumbly. Add the yolks, vodka and water. Quickly knead the dough. Wrap in the foil and refrigerate for 30mins. Next, roll out 3mm thick and cut out circles. Line them in a muffin molds. Add the stuffing (about 1 tsp). Cover with a circle of dough (or use the method number 2, see: pic with a star). Prick the top with a fork and refrigerate for 30mins. Smear the cupcakes with egg yolk diluted with 2 tbs of water and dust with sugar. Bake around 20mins in 200C degrees.
Te ciastka to anglosaska
tradycja bożonarodzeniowa. Pierwszy raz zetknęłam się z nimi w
Nowej Zelandii, zobaczyłam przepis na nie w jakimś kulinarnym
czasopiśmie. Byłam pewna, że treść przepisu nie zgadza się z
tytułem. Spodziewałam się kruchego ciasta nadziewanego
rozdrobnionym mięsem, a czytałam o owocach i cytrusowych skórkach
wykorzystywanych jako nadzienie.
Mimo różnych
nieporozumień ciasteczka są naprawdę smaczne. Aromat pomarańczowej
skórki i inne dodatki sprowadzają świąteczną atmosferę.
Ciasto
Podana ilość składników
wystarczy na 12-14 babeczek
400g zwykłej mąki
pszennej
100g masła
100g smalcu
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki wódki
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie
3 starte na tarce jabłka
golden delicius
1 filiżanka pokrojonych
daktyli, kandyzowanej żurawiny, suszonych śliwek
200g suszonej czarnej
porzeczki
200g wisienek koktajlowych
1 filiżanka pokrojonej
kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok i skórka otarta z 3
cytryn
1 filiżanka rodzynków
100g masła
100g ciemnego cukru
200ml cydru jabłkowego
100ml ciemnego rumu
2 łyżki przyprawy
piernikowej
Wszystkie składniki
nadzienia umieścić w garnku (oprócz rumu) i zagotować. Gotować
aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gdy przestygnie
dodać rum. Gorącą masę przełożyć do słoików . Ta ilość
powinna wystarczyć na ok 40-50 ciastek.
Ciasto:
Przesianą mąkę zmieszać
z solą, cukrem dodać masło i smalec. Szybko zagnieść, aż
powstaną "okruchy". Dodać żółtka, wódkę i wodę.
Krótko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut
do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować
na ok 3mm grubo i wykrawać krążki o wymiarze foremek do muffinków.
Wykleić nimi foremki, napełnić nadzieniem (ok. 1 łyżki),
przykryć krążkiem ciasta ( lub tak jak na zdjęciu gwiazdką),
zrobić w nim otwór ( aby para podczas pieczenia miała ujście).
Włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie posmarować wierzch
żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami wody i posypać cukrem.
Piec w piekarniku
nagrzanym do 200st C przez 20 minut.
Najlepszy blog kulinarny.!!!! Autorce dalszych inspiracji a Konsumentowi degustacji. Czekając na nowe przepisy w Nowym Roku
OdpowiedzUsuńFani B&J
O mamo!!! Teraz to dopiero nie będę wychodzić z kuchni. Kocham was B& J Kocham Was ! Hania
OdpowiedzUsuń