1 ripe, large avocado
1/3 sweet paprika
1 small onion
1/2 chilli pepper
2 tbs capares
6 anchovies filets
150g salmon
1 lime
For decoration: 2 quails eggs (hard boiled), thinly sliced pecorino or Parmesan cheese. I have used payoyo sheep cheese, it's a hard cheese, produced near Ronda (Andalucia), Spain.
Chop up the pepper, chillies, and onion. If the capares are quite large slice them up too. Mix all the ingredients and add some lime juice. Half the avocado, remove the stone and drizzle with the lime juice. Just before serving combine the veg with chopped up salmon and anchovies. Put the mix in the hole created by the removed stone. Decorate with halves of the eggs and cheese slices.
Proporcje dla dwóch
osób:
1 dojrzałe duże awokado
1/3 strąka czerwonej
papryki
1 mała cebula
1/2 strączka chilli
2 łyżki kaparów
6 filetów anchovis
150g mięsa z łososia
1 limonka
do ozdoby: 2 jajka
przepiórcze ugotowane na twardo i cienko skrojone płatki z sera
pecorino lub parmezanu. Ja użyłam owczego sera payoyo, to twardy
ser produkowany w okolicach Rondy (Andaluzja)
Strąk papryki, strączek
chilli, cebulę należy drobno pokroić. Jeśli kapary są duże, je
też kroimy. Warzywa należy wymieszać ze sobą i skropić sokiem z
limonki.
Awokado przekrawamy,
usuwamy pestkę i skrapiamy sokiem z limonki.
Przed podaniem mieszamy
warzywa i mięso ryb, nakładamy w miejsce po pestce awokado i trochę
więcej aby utworzyło "górkę". Ozdabiamy połówkami
jajka i płatkami sera i podajemy.
ZAPISKI KONSUMENTA
Nie radzę tego jeść
jeśli nie macie pod ręką dużej porcji dania głównego !!!
UWAGA !!! Strasznie
zaostrza apetyt !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz