To
najczęściej jedzona przez nas ryba kiedy mieszkamy w Polsce.
Upieczona
ta metodą pozostaje soczysta i delikatna.
Łosoś pieczony metodą „slow food”
1
filet z łososia, cały, ze skórą
2-3
duże łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
4-5
pęczków koperku
Sól
z przyprawami do smaku
1. Łososia
myjemy, osuszamy, usuwamy ości (robię to pęsetą).
2, Układamy rybę
na papierze do pieczenia, którym przykryliśmy blaszkę, skórą do
dołu, posypujemy solą z przyprawami (pieprz, chilli) i smarujemy
musztardą.
3. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim łososia.
4. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 80st C na 1.5 godziny.
5. Używam termometru , którego sondę wbijam w najgrubszą część
filetu i ustawiam na ok. 55stC. Jeśli nie macie termometru,
sprawdźcie po podanym czasie czy ryba nie jest surowa, nie powinna
być.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz