Dziś
przychodzą do nas goście i postanowiłam trochę poeksperymentować.
Robiłam już tą tartę z pieczarkami i szpinakiem, ale bez łososia.
Ciekawa jestem tego połączenia, myślę, że powinno być ok.
Proporcje
ustalone są na formę do tart o średnicy 30cm.
Tarta ze szpinakiem, pieczarkami i łososiem
Ciasto
2
szklanki zwykłej mąki pszennej, ja użyłam „ Wrocławskiej”
1
żółtko z dużego jajka
200g
masła
2
łyżki czystej wódki lub spirytusu
1/2
łyżeczki soli
Nadzienie
500g
szpinaku
1
ząbek czosnku
750g
pieczarek
375g
bryndzy, może być trochę mniej lub więcej, zużyłam po prostu 3
opakowania po 125g
1
opakowanie śmietany 18%
300g
filetu z łososia
1
całe duże jajko
1. Do
miski wsypujemy mąkę z solą i dodajemy posiekane, zimne masło.
Wyrabiamy ciasto zagniatając szybko „okruchy” palcami. Szybko
dlatego, że ciasto kruche wyrabiane długo, ciepłymi dłońmi robi
się twarde po upieczeniu. Do „okruchów” dodajemy żółtko i
alkohol, i zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy w folię
spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Po
upływie tego czasu ciasto wykładamy na spory arkusz papieru do
pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy placek przez
papier. Gdy rozmiary placka osiągną wymiar okrągłej formy do
tart, plus kilka centymetrów na brzeg, ściągamy delikatnie papier
z wierzchu, odwracamy ciasto na ręce tak aby, spodni arkusz znalazł
się teraz na górze i przenosimy ciasto na blachę, tak by jego
środek znalazł się mniej więcej na środku blaszki.
3. Delikatnie
ściągamy papier. Subtelnie uciskając wprowadzamy ciasto w
pofalowany brzeg formy. Nadmiar możemy obciąć, ale nie równo z
brzegiem tylko zostawiając nieco ciasta wystającego nad krawędź
formy . Wkładamy ciasto na 20min do lodówki, to zapobiegnie
opadnięciu brzegów ciasta podczas pieczenia. 4.Rozgrzewamy piekarnik
do 180stC. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy na
powierzchnię papieru ceramiczne kuleczki obciążające lub np.
fasole i pieczemy ok. 10-12 min. Po tym czasie zdejmujemy papier z
obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 12 min. Ma być jasne, nie
przypieczone, jeśli zaczną się na nim robić pęcherze to
nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem.
5. Upieczone
zostawiamy do przestygnięcia w formie.
6. Pieczarki
smażymy na łyżce oliwy, dodajemy pieprz i sól do smaku.
7. Szpinak
sparzamy we wrzątku i dusimy chwile na patelni z łyżką oliwy i
przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
8. Łososia
kroimy w paseczki.
9. Mieszamy bryndzę z jajkiem, śmietaną i
pieprzem, najlepiej zrobić to mikserem.
10. Na
tarcie układamy szpinak, pieczarki, na nich paski łososia i
przykrywamy to wszystko mieszaniną bryndzy, śmietany i jajka.
11. Pieczemy
początkowo w 200stC, potem (po ok. 30min) w 160stC. Razem czas
pieczenia to ok. 60min
12. Przed
podaniem posypujemy siekaną zieloną pietruszką.
delicious..
OdpowiedzUsuń