This is a recipe for tiny, brittle cookies. It's from the 'Kuchnia' magazine. Why do I bake them, if it's so easy to get them in the store? Because for baking I use butter not - fat, real eggs - not powdered and real vanilla. They are at least a bit healthier. And I really enjoy baking them.
To make the cookies, you will need:
300g wheat flour
220g potato flour
240g butter
240g sugar
4 egg yolks
Lemon zest from 4 lemons
Powdered sugar for dusting
Blend the butter with sugar until you get creamy consistency. Add egg yolks, constantly mixing. Add 2 types of flour and lemon zest. Mix with a mixer on a low setting, until all the ingredients combine well together. Roll out the dough about 1 cm thick.Cut out the cookies and bake for 20min in 160 C degrees. Dust with powdered sugar when ready.
Przepis na drobne, kruche ciasteczka. Pochodzi z
magazynu "Kuchnia" chyba z 2011 roku. Dlaczego piekę
drobne ciastka, gdy taki ich duży wybór jest w sklepach i do tego
wiele z nich jest bardzo smacznych ? Piekę je w domu bo dodaję do
nich masło a nie tłuszcz piekarniczy, prawdziwe jajka a nie proszek
jajeczny i prawdziwą wanilię a nie wanilinę. Wyobrażam sobie, że
są przez to zdrowsze. Poza tym bardzo lubię je piec.
Na
te ciasteczka potrzebujemy:
300g
mąki pszennej
220g
mączki kartoflanej
240g
masła
240g
cukru
4
żółtka
skórkę
otartą z 4 sparzonych cytryn
cukier
puder do posypania
Masło
ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kolei żółtka,
ucierając.
Dodajemy
oba rodzaje mąki i cieniutko pokrojoną cytrynową skórkę.
Mikserem
na niskich obrotach mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto
rozwałkowujemy na 1cm grubo.
Wycinamy
foremką ciasteczka i pieczemy 20 minut w temperaturze 160st C.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
ZAPISKI
KONSUMENTA
Problem
z nimi dotyczy prób ich przechowywania. Ktoś
ma inne zdanie ? :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz