It’s
a quick dish. You can use frozen or fresh shrimps. Normally
I buy slightly larger ones– they are easier to peel.
1kg
fresh shrimps
3-4
ripe, fleshy tomatoes
1 large
sweet onion
1
medium fennel
3
garlic cloves
3-4
anchovies
1
chilli pepper
1 tsp
of paprika powder
3/4
glass of wine (white, dry)
Olive
oil, salt, pepper, bay leave, chopped parsley
Chop up
the anchovies and fry them on the frying pan with olive oil. Add
chopped onion, chilli pepper and crushed garlic. Stew for a moment
and add sliced tomatoes and fennel. Add wine, bay leave and stew on a
low heat. Sauce should reduce. When it’s thick enough, add shrimps
and stew for another 3-4 minutes. Top with parsley. The shrimps go
well with rice.
To szybkie danie, można
wykorzystać do niego świeże lub mrożone krewetki.
Mogą być niewielkie,
zwykle jednak wybieram te większe bo łatwiej je obrać.
Ostatnio też kupiłam
większe i po obraniu ze skorupek zabrałam się do usuwania
przewodów pokarmowych znajdujących się na grzbiecie każdego
stawonoga. To dość żmudna praca, poprosiłam o pomoc Andrzeja.
Przyszedł, popatrzył i stwierdził, że jemu nawet podoba się ta
czarna niteczka na grzbiecie krewetki, zupełnie mu nie przeszkadza,
więc mogę obrać tylko swoją połowę, jego mogą zostać
nieobrane i poszedł rozwiązywać sudoku.
Prawdziwie męska logika,
jak odróżnić jego krewetki od moich gdy będą już zanurzone w
sosie?
1kg świeżych lub
mrożonych krewetek
3-4 dojrzałe, mięsiste
pomidory
1 duża cebula cukrowa
1 średni fenkuł
3 ząbki czosnku
3-4 fileciki anchovis
1 papryczka chilli
1 łyżeczka
sproszkowanej, słodkiej papryki
3/4 szklanki wina (białe,
wytrawne)
oliwa, sól, pieprz, liść
laurowy, posiekane listki pietruszki
Fileciki anchovis drobno
kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy do nich
pokrojoną drobno cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną
papryczkę chilli chwilę dusimy i dodajemy pokrojone pomidory i
pokrojony w piórka fenkuł. Wszystko podlewamy winem, dodajemy liść
laurowy i dusimy na małym ogniu. Sos powinien odparować i zyskać
dość gęstą konsystencję. Gdy jest gotowy wrzucamy do niego
obrane krewetki i dusimy przez 3-4 minuty.
Danie podajemy posypane
pietruszką, pasuje do niego ryż.
PS. Obrałam także
krewetki Andrzeja.
ZAPISKI KONSUMENTA
"Czarna niteczka"
wcale mi się nie podobała - była mi obojętna :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz