niedziela, 23 marca 2014

Tatar z tuńczyka i pieczone makrele

Jestem dorosłą mamą 2 dorosłych córek. Nasza rodzina składa się z Was, Andrzeja i jego, też dorosłych, dwóch córek. Wszystkie dziewczyny posiadają przyległości, to ważne ze względu na różnice i przyzwyczajenia smakowe.
Jeśli chodzi o tą dorosłość to i Andrzej gdy zachodzi taka potrzeba jest dorosły (potrzeba zachodzi rzadko).
Co lubimy robić? Lubimy podróżować, jeść nowe rzeczy i te wypróbowane też, lubimy myśleć,że zdrowo się odżywiamy, czasem zjadamy coś zupełnie niezdrowego (to Andrzej) lub wypijamy (to ja).
Lubimy chodzić na siłownię i robimy to często bo 5 razy w tygodniu, nie tylko chodzimy, ale dajemy tam z siebie wszystko. To pomaga nam utrzymać w ryzach wagę, mimo różnych odstępstw w jedzeniu od tego co Pan Trener pozwala nam jeść.
Lubimy urządzać mieszkania, to razem i ogrody, to już tylko ja.
Od listopada do końca marca czas spędzamy w Hiszpanii,na południu.
To daje właściwie nieograniczone możliwości kulinarne. Tu cały rok są świeże, naprawdę dojrzałe warzywa i owoce. Nigdzie nie jadłam tak kremowych avocado, pachnących jak u nas w sierpniu pomidorów, papryki tak słodkiej że powinno się ją zaliczyć do owoców nie tylko ze względów botanicznych, łagodnej cebuli. No i owoce przede wszystkim cytrusy, które kupuję na targu, żeby zrobić dżemy, ananasy i banany z Wysp Kanaryjskich, truskawki, które są teraz tańsze niż u nas w szczycie sezonu. To nie te same truskawki, które za straszne pieniądze można kupić teraz na targowiskach w Polsce, te są pachnące i słodkie.
Mięso i ryby też występują w wielkiej obfitości odmian i rodzajów, tak samo rzecz się ma z mięczakami i skorupiakami,i z serami.
Naprawdę można przyrządzić wszystko co tylko wyobraźnia podpowie.
Ja na początek wybrałam tatar z tuńczyka i pieczone makrele.


Tatar z tuńczyka

ok. 500g polędwicy z tuńczyka
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 duże dojrzałe avocado
garść kaparów z zalewy
mały słoiczek anchovis w oleju
2 limonki
2 ostre papryczki (wg uznania)
kilka listków kolendry (wg uznania)
kilka łyżek oliwy z oliwek
pieprz




1. Drobno siekamy cebulę,paprykę,avocado,ostre papryczki i kapary. Kaparów można by nie siekać ale posiadanie w rodzinie osób im niechętnych zmusza mnie do tego.Posiekane są niewykrywalne.
2. Wyciskamy sok z limonki i mieszamy z nim warzywa.
3. Polędwicę z tuńczyka siekamy,a raczej zeskrobujemy mięso z włókienek którymi jest przerośnięte.To brzmi może trochę skomplikowanie ale jest łatwe i zeskrobane mięso właściwie nie wymaga siekania.
4. Siekamy drobno anchovis wyjęte ze słoiczka i mieszamy dokładnie z mięsem tuńczyka, dodajemy trochę oliwy. Solić nie trzeba bo anchovis są słone, można dodać pieprz.
5. Na talerzu układamy kilka liści porwanej sałaty lub rukoli a na niej, uformowane w lekko spłaszczone kule, porcje tatara. Kule formujemy rękoma zwilżonymi oliwą. Dekorujemy posiekanymi warzywami, ćwiartkami limonki i kolendrą (bezpośrednio przed podaniem możemy skropić mięso sokiem z limonki-nie wcześniej bo stwardnieje).
5. Podajemy z dobrą bagietką i białym wytrawnym winem.




Pieczone makrele z warzywami

3 duże, świeże makrele,oczyszczone
1 limonka,pokrojona w plastry
1 duża cebula,grubo posiekana
1/2 dużej słodkiej papryki,pokrojona w paski
300-400g pomidorków koktajlowych
2-3 ząbki czosnku w łupinkach
1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek



1. Rozgrzać piekarnik do 200stC. Wyłożyć brytfankę papierem do pieczenia.Na papier wylać 2-3 łyżki oliwy i wyłożyć pomidorki,paprykę,cebulę i ząbki czosnku.Posypać ziołami,pieprzem,posolić dodać wino i skropić oliwą.
Brzegi papieru zwinąć ale niezbyt ściśle. Piec ok 35-45 minut.Warzywa mają być upieczone ale nie mogą się rozpadać.
2. Ryby natrzeć wewnątrz  solą, włożyć plasterki limonki,posypać ziołami,zawinąć w papier do pieczenia i piec na blasze ok 30 min.
3. Warzywa wyłożyć na talerz,wycisnąć na nie upieczony czosnek, na warzywach ułożyć makrele.
4. Można podawać z białym wytrawnym winem, lub z piwem i białym pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz