wtorek, 5 sierpnia 2014

Cocktail a la Bellini / Koktajl a la Bellini

We made use of all the ripe peaches and we have prepared Bellini cocktail. The real version of this cocktail is a mix of Champagne and white peach mousse. I used the Spanish sparkling wine, Cava, "Codorniu Anna" and I mixed it with the Doughnut, white peaches. To improve the color you can add a few drops of Grenadine or cherry syrup (without these it also looks and tastes great). 

Proportions: mix 1 part of the mousse with 2 parts of sparkling wine.



Wykorzystaliśmy sytuację, że są już dojrzałe brzoskwinie i przygotowaliśmy sobie koktajl Bellini. W tytule jest „a la” ponieważ prawdziwy koktajl o tej nazwie oznacza mieszankę szampana i musu z miąższu białych brzoskwiń. Ja użyłam hiszpańskiego wina musującego cava „ Codorniu Anna ” i zmiksowałam płaskie brzoskwinie o białym miąższu. Aby kolor był ładniejszy można dodać parę kropli grenadyny lub soku wiśniowego. Bez tego też jest pyszny i wygląda ładnie.

Proporcje: na 1 część musu przypadają 2 części wina musującego.



3 komentarze:

  1. Da się to jeszcze przyrządzić w listopadzie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli się nie da to wymyślimy coś innego, przecież myśleć będziemy we trójkę.Hania

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko zabierzcie stroje kąpielowe... :-) Bo bellini smakuje najlepiej w basenie.
    Andrzej.
    PS.No chyba że wolicie bez... Ja tam akceptuję :-)

    OdpowiedzUsuń