środa, 29 października 2014

Lemon Cookies / Ciasteczka cytrynowe

This is a recipe for tiny, brittle cookies. It's from the 'Kuchnia' magazine. Why do I bake them, if it's so easy to get them in the store? Because for baking I use butter not - fat, real eggs - not powdered and real vanilla. They are at least a bit healthier. And I really enjoy baking them. 


To make the cookies, you will need:
300g wheat flour
220g potato flour
240g butter
240g sugar
4 egg yolks
Lemon zest from 4 lemons
Powdered sugar for dusting

Blend the butter with sugar until you get creamy consistency. Add egg yolks, constantly mixing. Add 2 types of flour and lemon zest. Mix with a mixer on a low setting, until all the ingredients combine well together. Roll out the dough about 1 cm thick.Cut out the cookies and bake for 20min in 160 C degrees. Dust with powdered sugar when ready.




Przepis na drobne, kruche ciasteczka. Pochodzi z magazynu "Kuchnia" chyba z 2011 roku. Dlaczego piekę drobne ciastka, gdy taki ich duży wybór jest w sklepach i do tego wiele z nich jest bardzo smacznych ? Piekę je w domu bo dodaję do nich masło a nie tłuszcz piekarniczy, prawdziwe jajka a nie proszek jajeczny i prawdziwą wanilię a nie wanilinę. Wyobrażam sobie, że są przez to zdrowsze. Poza tym bardzo lubię je piec.

Na te ciasteczka potrzebujemy:
300g mąki pszennej
220g mączki kartoflanej
240g masła
240g cukru
4 żółtka
skórkę otartą z 4 sparzonych cytryn
cukier puder do posypania


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kolei żółtka, ucierając.
Dodajemy oba rodzaje mąki i cieniutko pokrojoną cytrynową skórkę.
Mikserem na niskich obrotach mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto rozwałkowujemy na 1cm grubo.
Wycinamy foremką ciasteczka i pieczemy 20 minut w temperaturze 160st C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

ZAPISKI KONSUMENTA
Problem z nimi dotyczy prób ich przechowywania. Ktoś ma inne zdanie ? :-)  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz