sobota, 4 października 2014

Plum tart / Tarta ze śliwkami

I prefer this tart with a common plum, but if you want feel free to use other varieties.



Dough
250g wheat flour
125g cold butter
2 tbs of sugar
1 packet of vanilla sugar
Pinch of salt

Quickly knead the dough, wrap in foil and refrigerate for 1 hour.
Next, roll it out and transfer to the tart mold. Refrigerate again for 20 min. Preheat the oven to 180 C degrees. Prick the dough with a fork and bake for 20 min (until golden).

Stuffing
500g plums, washed and pitted. Remove the stone, but don't slice the plum in half.
200ml creme fraiche
1 whole egg and 1 egg yolk
2 flat tbs of corn starch
1 packet of vanilla sugar
2 tbs of sugar (peaked)
Almond flakes and powdered sugar for topping. 

Using a mixer, mix the eggs with creme fraiche, corn starch,vanilla sugar and regular sugar.Pour it on the tart. Arrange the plums on top of the mix. Add the almond flakes and bake in 180 C degrees for about 35-40 mins. Dust with powdered sugar.


To ciasto najbardziej smakuje mi ze śliwkami węgierkami, ale można też użyć do jego przygotowania inne rodzaje śliwek.

Ciasto
250g mąki pszennej
125g masła (zimnego)
2 łyżek cukru
1 torebki cukru waniliowego
odrobiny soli

Ciasto szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu, rozwałkowujemy, przenosimy do formy na tarty i chłodzimy przez 20 minut w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 20 minut, aż będzie złote.


Nadzienie
500g węgierek, umytych, bez pestek. Pestki usuwamy tak by nie przecinać śliwek na dwie części.
200ml tłustej śmietany 30%
1 całe jajko i 1 żółtko
2 łyżki (płaskie) skrobi kukurydzianej
1 torebka cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru
migdały w płatkach i cukier puder do posypania ciasta

Śmietanę mikserem łączymy z jajkami, cukrem waniliowym i zwykłym, skrobią kukurydzianą. Wylewamy na tartę. Układamy śliwki, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy , w temperaturze 180stC przez 35-40 minut.
Posypujemy cukrem pudrem.

ZAPISKI KONSUMENTA
Hej, tylko frajerzy czekają aż ostygnie !!! Hej szable w dłoń !!! :-)       


2 komentarze:

  1. Drogi Konsumencie, ta walka jest nierówna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to już jest...Nieobecni nie mają racji...W tym przypadku tarty :-)
    Za 6 tygodni będziesz "na miejscu" i też będziesz miała "uprawnienia" konsumenta :-)
    KONSUMENT ANDRZEJ

    OdpowiedzUsuń