czwartek, 9 lipca 2015

Shrimps in Bagnarotte sauce / Krewetki w sosie „ bagnarotte”, na zimną przystawkę

I found this recipe in a cook book  „Sauces”  by my favourite author and cook Michael Roux. It is super easy and tastes great.
 

 
Ingredients for  6 hungry people.

About 1kg shrimps. Peeled and cooked. They don’t have to be really big, smaller or medium ones will do fine.
1 medium jar of mayo. Ambitious ones can make it themselves. I used a store bought one, 200ml
3 tbs of good ketchup
1 tsp Worcestershire sauce
1 tbs  cognac or whisky
3-6 drops of Tabasco
juice of ½ lime
 
1  small yoghurt. In the original recipe there was crème fraiche- 2 tbs

Mix the liquid ingredients. In a wide bowl arrange the shrimps. Pour the sauce over and decorate with chicory leaves, slices of orange and avocado.
 
Przepis na sos znalazłam w książce „Sauces” mojego ulubionego autora i kucharza Michela Roux. Jest bardzo prosty i pyszny.
Proporcje przygotowałam na 6 głodnych osób.
Ok. 1kg krewetek obranych i ugotowanych, może być mniej i nie muszą być to krewetki największe, mogą być średnie lub małe
1 średni słoik majonezu, ja przyzwyczajona jestem do dekoracyjnego firmy Winiary, ale ambitni mogą go zrobić sami, musi go być ok. 200ml
3 łyżki dobrego ketchupu
1 łyżeczka sosu Worcestrshire
1 łyżka koniaku lub whisky
3-6 kropli Tabasco
Sok z ½ limonki
1 mały, gęsty jogurt, w oryginale była śmietana( 2 duże łyżki)

Wymieszac wszystkie skladniki sosu. W szerokich miseczkach ułożyć krewetki, polać sosem i ozdobić liśćmi cykorii, plasterkami pomarańczy i awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz