sobota, 12 kwietnia 2014

Dorada pieczona w "papilotach"

Mając na uwadze nasz dobiegający końca pobyt w tym królestwie ryb i skorupiaków, jeszcze jeden przepis na danie z ryb.

Dorada pieczona w "papilotach"

4 dorady(może być ich mniej oczywiście), oczyszczone i umyte
1 papryka żółta lub czerwona
1-2 bulwy fenkułu*
1 cukinia
1 średnia cebula
250g pieczarek
250g pomidorków czereśniowych lub zwykłych
2 limonki
sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia


1. Dorady ułożyć na papierze do pieczenia, każdą osobno. Natrzeć solą, do środka każdej włożyć po dwie ósemki limonki. Każdą rybę polać z wierzchu 1 łyżką oliwy i starannie zawinąć w papier.
2. Ryby ułożyć obok siebie na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku o temp. 200st C przez 40 min.
3. W tym czasie przygotować warzywa. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie, nie rumienić. Dodać do nich drobno pokrojoną cebulę, fenkuł* pokrojony w piórka, paprykę pokrojoną w kostkę, w końcu ćwiartki małych pomidorków lub kostki większych i półplasterki cukinii. Przykryć i krótko poddusić. Warzywa mają być miękkie ale nierozgotowane.
4. Dodać sól i pieprz do smaku.

* Do tych, którzy nie lubią fenkułu, w tej potrawie nie "leci" on, jak mawiają moje dzieci, anyżkiem a jedynie nadaje warzywom delikatnie słodkawy smak.
Upieczoną doradę należy obrać ze skóry, oddzielić od ości i podać z warzywami i cząstką limonki.


1 komentarz:

  1. Zrobiła doradę w papilotach i była pyszna !!! Warzywka też super. Pozdrowionka dla Autorki, Henia

    OdpowiedzUsuń