wtorek, 8 kwietnia 2014

Krewetki w sosie maślano-winnym

Za dwa dni stąd wyjeżdżamy. Zrobiłam już porządki w lodówce i zamrażarce, dlatego dziś przepis na danie z tego co tam znalazłam, czyli krewetki z czosnkiem w sosie maślano-winnym.
Najpierw  jednak opiszę naszą dzisiejszą, przedpołudniową wycieczkę. Pojechaliśmy do miejsca położonego 26km stąd, gdzieś pomiędzy Coin a Cartamą. W piątkowej, anglojęzycznej gazecie Andrzej znalazł anons o mającym się odbyć konkursie na najlepsze ciasto domowe. Oczywiście postanowił tam być.
Potraktowaliśmy to jak ogłoszenie o jeszcze jednej fieście, których urządza się tu wiele: a to święto pieczonych kasztanów, a to święto oliwy, a to święto pieczonego królika itd, itd.
Na miejscu okazało się, że w wiejskiej gospodzie Los Arcos , tym razem Anglicy urządzili święto cup cake'ów i innych ciast. Mały koszmar ze względów estetycznych. Coś w rodzaju odpustnego kiermaszu.
Można było nabyć obrazki, makatki, domowy chleb i różne inne rzeczy.
Przepraszam was, uczestnicy konkursu, każde ciasto mojej Mamy, ze względów estetycznych(nie mówiąc o smakowych) deklasuje to co widzieliśmy.
Miażdżąca krytyka, co?
Jedno trzeba zauważyć. Ludzi było dużo, przeważnie starsi. Rozmawiali, pili herbatę, pogryzali ciasteczka. To było coś, co bardzo się nam podobało. Przywieźli na kiermasz to co, wg nich , mieli najlepszego, niekoniecznie żeby sprzedać, ale żeby pobyć razem, pogadać. Nie zamykają się w czterech ścianach, chcą coś robić dla siebie i innych bo cel całego przedsięwzięcia był najprawdopodobniej charytatywny.
Było tu widać wiele życzliwości. Wypiliśmy po kubeczku dobrej herbaty i zjedliśmy po kawałku smacznej babki cytrynowej ( nie brała udziału w konkursie), to w ramach biletu wstępu za 2€.

Krewetki w sosie maślano-winnym

1/2kg dużych krewetek, mogą być mrożone
1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
1/2 pęczka zielonej pietruszki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, oliwa do smażenia




1. Rozmrożone, oczyszczone krewetki umieszczamy w misce, solimy, oprószamy pieprzem i mąką.
2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej pokrojony w plasterki czosnek, do lekkiego zbrązowienia.
3. Wrzucamy na patelnię krewetki i smażymy,mieszając 1-1,5 minuty, dodajmy sok z cytryny, wino i na koniec łyżkę masła.Mieszamy przez 1 min.
4. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Sos wyjadamy maczając w nim bagietkę (ja nie!).
Jeśli macie gdzieś w zamrażalniku przegrzebki (muszle św. Jakuba), można je dostać mrożone w Makro, to usmażcie je razem z krewetkami, uprzednio krojąc tak by z jednego małża otrzymać dwa plasterki.


1 komentarz: