sobota, 5 kwietnia 2014

Szparagi gotowane w sosie winegret z jajkiem na twardo

Co tydzień, w czwartek, w San Pedro de Alcantara, odbywa się targ. Chodzimy tam zaraz po siłowni. Kupujemy warzywa, owoce i kwiaty, ale można się tam zaopatrzyć w przyprawy, miody, zioła świeże i suszone a także ciuchy nowe i z drugiej ręki, okropną sztuczną biżuterię, płyty z różnorodną muzyką z przewagą "diskohispanico", ceramikę oraz artykuły rzemiosła artystycznego, które oferują kupcy z niedalekiej Afryki.
Dzisiaj przyszliśmy tu po szparagi. Właśnie trwa w Andaluzji sezon na te warzywa. Są bardzo ładne, tak ładne, że szkoda je zjadać, nadają się raczej na bukiety.
Sezon na szparagi rozpoczął się w lutym- na dzikie szparagi.
Dziwił mnie widok ludzi ludzi spacerujących po łąkach i czegoś z uwagą wyglądających w trawie. Zbieracze przypominali mi grzybiarzy. Szukali dzikich szparagów, które rosną na nieużytkach od początku lutego.
Zbieracze oferują potem ich wiązki przy drogach, na stacjach benzynowych, przy targowiskach.
Dzikie szparagi są zielone, cienkie jak wierzbowe gałązki i długie.
Tylko niewielka ich część, po przełamaniu, nadaje się do jedzenia. Mają bardzo wyrazisty smak.
Pierwsze ugotowałam na parze- to był błąd. Były bardzo gorzkie. Następne gotowałam w posolonej wodzie z dodatkiem cukru. W wywarze została goryczka. Szparagi były smaczne, różnią się bardzo smakiem od odmian uprawianych. Najlepiej smakują mi w omlecie.
Dzikie szparagi to tak samo stare warzywo jak oliwki, raczyli się nimi starożytni.
Wybraliśmy się na targ po szparagi, ale nie mogliśmy się oprzeć truskawkom. Kupiliśmy skrzyneczkę (2kg), tak są tu sprzedawane. Nie powinniśmy jeść owoców - sam cukier i witaminy, podczas gdy warzywa to witaminy bez cukru. Tak twierdzi nasz pan Trener, no ale nie o wszystkich naszych dietetycznych przestępstwach musi wiedzieć.

Szparagi gotowane na parze w sosie winegret z jajkiem na twardo

2-3 wiązki szparagów białych lub zielonych
1 mała cebula
sok z jednej cytryny
1/2 szklaneczki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
2 jajka ugotowane na twardo



1. Białe szparagi obrać z łykowatej skórki, zielone przyciąć i ugotować na parze (20 min), lub w osolonej wodzie z dodatkiem cukru ok 10 min od zagotowania.
2. Przygotować sos: W soku z cytryny rozpuścić miód (najlepiej akacjowy, lub inny płynny), sól, dodać drobniutko posiekaną cebulę, oliwę i pieprz. Wymieszać a najlepiej wytrząsać w zamkniętym słoiku.
3. Jajka drobno posiekać
4. Na talerzu ułożyć szparagi, polać sosem i posypać jajkami.


1 komentarz:

  1. Przepis wypróbowany, ale zamiast zwykłych jajek użyłam przepiórczych. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń