piątek, 27 czerwca 2014

Pieczone gęsie piersi w pikantnym sosie wiśniowym


Pieczone gęsie piersi w pikantnym sosie wiśniowym

2 piersi z gęsi, kupuję w Makro, mrożone, z gęsi owsianych z Kołudy
2 ząbki czosnku
Oliwa, majeranek, sól

Na sos potrzebujemy:
500g wiśni, bez pestek, mogą być mrożone
2 łyżki cukru muskowado lub miodu
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
½ łyżeczki cynamonu w proszku
Szczypta chilli
200ml ratafii de champagne lub czerwonego wina


1. Piersi należy rozmrozić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i posypać majerankiem. Natłuścić oliwą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
2. Po tym czasie włożyć mięso do woreczka do pieczenia, skórą do góry, woreczek zamknąć i zrobić w nim niewielki otwór. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200stC i piec przez ok. 40 min.
3. Wiśnie zagotować w ratafii lub winie, dodać przyprawy, cukier lub miód. Z gotujących owoców odłożyć 2 łyżki. 
4. Wiśnie w wywarze odparować do 1/3 objętości, Zmiksować dokładnie i dodać całe owoce.
5. Mięso oddzielić od kości, pokroić w plasterki, polać sosem (gorącym lub zimnym) i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz