piątek, 6 czerwca 2014

Tarta ze szpinakiem, pieczarkami i łososiem


Dziś przychodzą do nas goście i postanowiłam trochę poeksperymentować. Robiłam już tą tartę z pieczarkami i szpinakiem, ale bez łososia. Ciekawa jestem tego połączenia, myślę, że powinno być ok.
Proporcje ustalone są na formę do tart o średnicy 30cm.

Tarta ze szpinakiem, pieczarkami i łososiem

Ciasto
2 szklanki zwykłej mąki pszennej, ja użyłam „ Wrocławskiej”
1 żółtko z dużego jajka
200g masła
2 łyżki czystej wódki lub spirytusu
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie
500g szpinaku
1 ząbek czosnku
750g pieczarek
375g bryndzy, może być trochę mniej lub więcej, zużyłam po prostu 3 opakowania po 125g
1 opakowanie śmietany 18%
300g filetu z łososia
1 całe duże jajko
Zielona pietruszka


1. Do miski wsypujemy mąkę z solą i dodajemy posiekane, zimne masło. Wyrabiamy ciasto zagniatając szybko „okruchy” palcami. Szybko dlatego, że ciasto kruche wyrabiane długo, ciepłymi dłońmi robi się twarde po upieczeniu. Do „okruchów” dodajemy żółtko i alkohol, i zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na spory arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy placek przez papier. Gdy rozmiary placka osiągną wymiar okrągłej formy do tart, plus kilka centymetrów na brzeg, ściągamy delikatnie papier z wierzchu, odwracamy ciasto na ręce tak aby, spodni arkusz znalazł się teraz na górze i przenosimy ciasto na blachę, tak by jego środek znalazł się mniej więcej na środku blaszki.
3. Delikatnie ściągamy papier. Subtelnie uciskając wprowadzamy ciasto w pofalowany brzeg formy. Nadmiar możemy obciąć, ale nie równo z brzegiem tylko zostawiając nieco ciasta wystającego nad krawędź formy . Wkładamy ciasto na 20min do lodówki, to zapobiegnie opadnięciu brzegów ciasta podczas pieczenia. 4.Rozgrzewamy piekarnik do 180stC. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy na powierzchnię papieru ceramiczne kuleczki obciążające lub np. fasole i pieczemy ok. 10-12 min. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 12 min. Ma być jasne, nie przypieczone, jeśli zaczną się na nim robić pęcherze to nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem.
5. Upieczone zostawiamy do przestygnięcia w formie.
6. Pieczarki smażymy na łyżce oliwy, dodajemy pieprz i sól do smaku. 
7. Szpinak sparzamy we wrzątku i dusimy chwile na patelni z łyżką oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
8. Łososia kroimy w paseczki. 
9. Mieszamy bryndzę z jajkiem, śmietaną i pieprzem, najlepiej zrobić to mikserem.
10. Na tarcie układamy szpinak, pieczarki, na nich paski łososia i przykrywamy to wszystko mieszaniną bryndzy, śmietany i jajka.
11. Pieczemy początkowo w 200stC, potem (po ok. 30min) w 160stC. Razem czas pieczenia to ok. 60min
12. Przed podaniem posypujemy siekaną zieloną pietruszką. 



1 komentarz: