środa, 25 czerwca 2014

Łosoś pieczony metodą „slow food”


To najczęściej jedzona przez nas ryba kiedy mieszkamy w Polsce.
Upieczona ta metodą pozostaje soczysta i delikatna.

Łosoś pieczony metodą „slow food”

1 filet z łososia, cały, ze skórą
2-3 duże łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
4-5 pęczków koperku
Sól z przyprawami do smaku



1. Łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ości (robię to pęsetą). 
2, Układamy rybę na papierze do pieczenia, którym przykryliśmy blaszkę, skórą do dołu, posypujemy solą z przyprawami (pieprz, chilli) i smarujemy musztardą. 
3. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim łososia. 
4. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 80st C na 1.5 godziny. 
5. Używam termometru , którego sondę wbijam w najgrubszą część filetu i ustawiam na ok. 55stC. Jeśli nie macie termometru, sprawdźcie po podanym czasie czy ryba nie jest surowa, nie powinna być.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz