czwartek, 3 lipca 2014

Jamie Oliver's apricot and almond tart / Tarta morelowo-migdałowa wg przepisu Jamie’go Oliviera

The season for apricots is about to start. It's my favourite fruit along with huckleberry and raspberry. I also like the combination of apricots, almonds and shortbread- it's mouth-watering! This recipe is for a big tart, with a 28cm diameter. 

Rozpoczyna się sezon na morele, na razie te z importu. To moje ulubione owoce obok malin i borówek. Lubię też kruche ciasto. Połączenie moreli, migdałów i kruchego ciasta uważam za bardzo udane. Porcja przewidziana jest na dużą formę do tart, o średnicy 28cm.




Jamie Oliver's apricot and almond tart

Dough
300g of flour
200g butter (room temperature)
5 tbs powdered sugar
4 egg yolks (boiled or raw)
5 tbs ground almonds
Pinch of salt

Filling
1kg of apricots, halved and pitted
200g creme fraiche
1 egg
1 egg yolk
Drop of almond oil
Drop of vanilla oil
3 tbs of lavender or acacia honey
2 tbs corn starch
Almond flakes and powdered sugar for dusting the cake

Tarta morelowo-migdałowa wg przepisu Jamie’go Oliviera

Ciasto
200g masła o temp. pokojowej
5 łyżek cukru pudru
4 żółtka ugotowane na twardo lub surowe
5 łyżek mielonych migdałów
Szczypta soli

Nadzienie
1000g moreli, wypestkowanych, przeciętych na połówki
200ml śmietanki 30%
1 całe jajko, 1 żółtko
Po kropli olejku migdałowego i waniliowego
3 łyżki miodu lawendowego lub akacjowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Płatki migdałów i cukier puder do posypania ciasta



1. Cream the butter and sugar, adding one raw egg yolk at the time, or add the boiled ones all at once, after pressing them through a strainer. If you use boiled egg yolks, the dough is more brittle, and difficult to put it in the mold after you roll it out. It's easier if you use the raw egg yolks.
2. Next, add the almonds, salt and flour, and quickly knead the dough.
3. Put the dough between two sheets of baking paper and roll it out, until you have a circle with the appropriate diameter (plus some extra for the sides).
4. Take off one baking sheet, and put the dough into the mold (face the exposed side down). Take off the second sheet. Push the dough gently into the sides. If you made the dough with boiled eggs, and it shredded while doing this, patch the mold with the remaining dough.
5. Prick the dough and refrigerate for 20 min.
6. Cover it with baking paper (weigh it down with some beans or porcelain beads) and bake for 15 min in 180ºC degrees.
7. Take off the sheet and bake for the next 15 min (until golden).

8. Whip the cream, add the yolk, one whole egg, oils, honey and corn starch.
9. Pour the mixture on the base, and add the apricots (pitted side up),Top it with almonds.
10. Bake in the oven for 45-60min at 160º C degrees, until the mixture sets.
11. When cooled, dust with powdered sugar.



1. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym surowym żółtku lub wszystkie ugotowane na twardo, przetarte przez sitko. Wydaje mi się, że dodanie jajek ugotowanych powoduje, że ciasto jest bardziej kruche, ale trudniej przenieść je po rozwałkowaniu, w całości do formy. Z tym, do którego dodamy żółtka surowe, jest łatwiej.
2. W następnej kolejności dodajemy migdały, sól, mąkę i szybko zagniatamy ciasto. 
3. Gotowe wkładamy miedzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy, aż otrzymamy koło o średnicy formy do tart plus brzeg. 
4. Zdejmujemy jeden arkusz i stroną bez papieru wkładamy ciasto do formy. Papier zdejmujemy. Wciskamy je delikatnie w brzegi. Jeśli zrobiliśmy ciasto z gotowanymi żółtkami i przy wkładaniu do formy porwało nam się, to wyklejamy nim blaszkę.
5. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na 20 min.
6. Pieczemy przykryte z wierzchu papierem i obciążone porcelanowymi paciorkami lub fasolą, w piekarniku o temp. 180stC przez 15 min.
7. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze przez 15min, ma mieć złoty kolor.

8. Śmietankę ubijamy, dodajemy żółtko, całe jajko, olejki, miód i skrobię kukurydzianą.
9. Wylewamy masę na ciasto, układamy w niej morele przecięciem do góry, posypujemy migdałami.
10. Pieczemy w piekarniku o temp 160stC przez 45-60min, aż masa się zetnie.
11. Zimne posypujemy cukrem pudrem.






5 komentarzy:

  1. Haniu, to jest PRZE-PYSZ-NE !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ty skąd wiesz ?!?!? Robiłaś ? :-)

      Andrzej

      Usuń
    2. Oczywiście, że nie robiłam :P
      Napatrzyłam się :P
      I znam kunszt kulinarny Hani więc resztę sobie wyobraziłam :P

      Usuń
  2. Chętnie upiekę tę tartę dla Ciebie, tu u nas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Haneczko :)
      I Przystojny Zazdrośnik w Średnim Wieku też skorzysta :P

      Usuń