piątek, 29 sierpnia 2014

Tart with fresh fruit and cream / Tarta z surowymi owocami na kremie śmietankowym

Today we have a ladies' night. Cake, wine, coffee and gossips. Today is my turn, so I prepared a tart with fruit and cream. The cake is topped with a jelly made from white, dessert wine- Sauternes.

Tart with fresh fruit and cream
Dough
2 cups of regular wheat flour
200g of cold butter
3tbs of sugar
1 egg yolk
2 tbs of vodka
Pinch of salt


Quickly knead the dough with flour, sugar, salt and chopped butter. At the point when it has a lot of crumbs, add egg yolk and vodka. Knead it, and refrigerate for 1 hour. Next roll out the dough between two sheets of baking paper. You should end up with a circle big enough to fill the mold plus extra dough for the sides. Take off one sheet of paper and put the dough in the mold (facing the side without paper down). Take off the second sheet and cover the sides of the mold. Refrigerate for 20 min. Before baking, prick it with a fork and weigh down (you can use beans for this) the dough. Bake for 10-12 min at 180C. Take off the weights and bake a bit more until golden (around 15min).

Filling
3 egg yolks
50g sugar
30g corn starch
30g of flour
300ml of milk
1tsp of vanilla extract
300ml of creme fraiche
Fruit (about 600g): strawberry, raspberry,currants, blackberry,blueberry

Beat the yolks with sugar, add the starch, flour and vanilla extract. While still mixing, add the hot milk. Boil everything in a pot really shortly- be careful not to burn it! Push the pudding through a sieve and wait until completely cool. Beat the cream with mixer and add a pinch of vanilla sugar. Now using the mixer, mix the pudding in a separate bowl and slowly, spoon by spoon, add the cream. Transfer it on the cold tart, and arrange the fruit on top of it. Leave it in a fridge.

Jelly
Juice and zest from one orange
250ml of Sauternes wine
6g of gelatin in leaves

Soak the gelatin in cold water. Boil the wine with juice and orange zest. Remove the zest by using the sieve. Add the gelatin leaves and mix until dissolved. Cool. When it gets thicker, pour it over the fruits on the tart.


Dzisiaj mamy „babskie” spotkanie. Nie musimy mieć nic „konkretnego” do zjedzenia, wystarczy dobre ciasto, wino, kawa i ploteczki.
Dzisiaj moja kolej. Przygotowałam tartę z letnimi owocami na kremie śmietankowym. Wszystko polane galaretką z białego, deserowego wina Sauternes.

Tarta z surowymi owocami na kremie śmietankowym 


Ciasto
2 szklanki zwykłej mąki pszennej
200g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki wódki
szczypta soli

Ciasto szybko zagniatamy z mąki, cukru, soli i pokrojonego masła, aż powstaną „okruchy”, dodajemy żółtko, wódkę i szybko wyrabiamy. Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, aż uzyska średnicę formy na tarty + brzeg. Zdejmujemy jeden arkusz papieru i tą stroną wkładamy ciasto do formy. Zdejmujemy drugi arkusz i wyklejamy ciastem brzegi formy.
Wstawiamy na 20 min. do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy spód ciasta widelcem obciążamy i pieczemy 10-12min. w temp 180stC.
Zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ciasto, powinno mieć złoty kolor (15min).

Nadzienie
3 żółtka
50g cukru
30g skrobi kukurydzianej
30g mąki
300ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300ml śmietanki 30%
Owoce jagodowe: maliny, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, razem ok. 600g

Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy skrobię, mąkę, ekstrakt waniliowy.
Zalewamy mieszaninę, ciągle mieszając, gorącym mlekiem.
W czystym rondelku krótko wszystko zagotowujemy. Uwaga! Nie przypalić!
Przecieramy budyń przez sitko i czekamy aby zupełnie ostygł.
Ubijamy śmietankę z odrobiną cukru waniliowego. W misce miksera „rozkręcamy” budyń i dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietany.
Gotowy krem przenosimy na zimną tartę, ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki.

Galaretka
sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
250 ml wina Sauternes
6g żelatyny w listkach

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
Wino zagotowujemy z sokiem i skórką pomarańczy. Skórkę usuwamy np. odcedzając na sitku.
Do reszty dodajemy odciśniętą z wody żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Schładzamy. Tężejącą galaretką polewamy owoce na tarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz