wtorek, 2 września 2014

Cold green pea soup (starter) / Chłodnik z zielonego groszku

Cold green pea soup (starter)
500g green peas (frozen are also ok)
200ml cream fraiche
2 small natural yoghurts (1 packaging125g)
Salt, pepper, ½ tsp of lemon juice
1/2 tsp of baking soda


Boil the peas in salted water with baking soda- peas will keep the nice, vivid green color. When the peas are soft strain them trough a sieve and cool with cold water. Leave a spoon or two for decoration. Push the peas through the sieve. Blend with cream and yoghurt (cream and yoghurt will give them velvety texture).The consistency should be creamy, if it's too thick- add some milk. Add salt and pepper to taste. Serve in small portions, decorated with peas, cucumber stripes and dill.



Chłodnik z zielonego groszku, na zimną przystawkę
500g zielonego groszku, może być mrożony
200ml śmietany 18%
2 małe kubeczki jogurtu naturalnego (po 125g)
Sól, pieprz, ½ łyżeczki soku z cytryny
`1/2 łyżeczki dwuwęglanu sodowego (popularna „soda”)

Groszek zagotować z dodatkiem soli i dwuwęglanu( powoduje, że groszek zachowuje żywo-zielony kolor). Gdy jest miękki, odcedzić i przelać zimną wodą. Odłożyć łyżkę, dwie do dekoracji. Groszek przetrzeć przez gęste sito. Nie miksować, bo wówczas zawsze będą wyczuwalne fragmenty twardej skórki, a chłodnik ma być aksamitny. Przetarty, zmiksować ze śmietaną i jogurtem. Doprawić do smaku. Powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za gęsty, można go rozrzedzić mlekiem.
Podawać w małych porcyjkach przyozdobiony groszkiem, słupkami ogórka, koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz