piątek, 5 grudnia 2014

Little Gingerbread Cookies (my Grandmothers recipe) / Drobne pierniczki wg przepisu babci Matyldy

I used to bake these gingerbread cookies before Christmas. They are really easy to make and bring festive spirit into the house. Now that Andrzej is a granddad it's fun to bake them and make the kids happy. From this recipe you will get around 70 little gingerbreads. Straight after baking they will be soft, than slightly harder. After couple of days they will get softer again.
 

130g soft butter
100g fine demerara, cane sugar
200g liquid honey
500g wheat flour
1 tsp of baking soda
2 tsp of gingerbread spice mix
2 tbs of caramel
1 whole egg
 

 
Mix the flour, spice mix and baking soda in a bowl. On a frying pan, carmelize a tablespoon of sugar. Cool down and soak it in 1/3 of glass of water. Mix the eggs with sugar until foamy consistency. In small portions add: butter, caramel and honey. Add flour with the spice mix. Knead the dough, it should be quite loose. Form it into a ball, dust with flour, wrap in foil and refrigerate for an hour. Afterwards divide it into 3 parts. Roll them out on a surface dusted with flour. Cut out the gingerbreads. Bake them for 8-10 mins in 180 C degrees. After baking you can add the frosting, if you wish.
 
 
Te drobne pierniczki piekę zazwyczaj w czasie Adwentu, przed Bożym Narodzeniem. Są bardzo proste do wykonania, a przynoszą prawdziwie świąteczną atmosferę. Odkąd  Andrzej został dziadkiem jest okazja żeby znowu ucieszyć nimi dzieci.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 70 małych pierniczków. Zaraz po upieczeniu są miękkie, potem twardnieją, żeby po kilku dniach znowu zmięknąć.
 
 
130g miękkiego masła
100g drobnego cukru trzcinowego demerara
200g płynnego miodu
500g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki karmelu
1 całe jajko
Mąkę, sodę i przyprawę do pierników zmieszać w misce. Na patelni skarmelizować łyżkę cukru. Ostudzić i zalać 1/3 szklanki wody. Jajko zmiksować z cukrem, aż powstanie piana, dodawać porcjami masło, dodać karmel w niewielkich porcjach, następnie miód. Dodać mąkę z sodą i przyprawą, zagnieść ciasto, powinno być dość luźne. Uformować je w kulę, oprószyć mąką, owinąć w folię i umieścić w lodówce na godzinę. Po tym czasie podzielić na trzy części i po kolei rozwałkowywać je na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać pierniczki. Ciasteczka piec w temperaturze 180stC przez 8-10 minut, następnie można polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz