sobota, 29 listopada 2014

Sole Ceviche / Ceviche z soli

Ceviche is a way of serving fish, very popular in South America. Raw meat (fish, animal or sea food) is served with lemon juice, which coagulates the protein.
For ceviche you can use: salmon, tuna, halibut, sole, code, swordfish, scallops, prawns, crab. Of course the meat has to be really fresh. It's a nice alternative for a tuna or salmon tartare. The recipe serves 6-8 persons.


700g of sole fillet
2 ripe avocados
4 peeled tomatoes 
1 sweet onion
100ml lemon juice
1-2 chili peppers
Quarters from 2 limes (for serving)
Coriander
Salt
Rocket

Slice the fillets into 1x4cm stripes and soak them in lemon juice (around 45mins). Prepare the salsa from diced tomatoes (remove the excess juice), onion, avocado and chili. Arrange it on the rocket leaves and salt to taste. Drain off the fish from excess lemon juice and serve it on the salsa. Sprinkle with coriander leaves.



Ceviche to sposób przyrządzania dań z ryb pochodzący z Ameryki Południowej. Polega na poddaniu surowego mięsa ryb lub owoców morza działaniu kwasu cytrynowego, który ścina białko. Czasem jest to określane jako "gotowanie na zimno".
Na ceviche nadaje się mięso łososia, tuńczyka, halibuta, soli, dorsza, miecznika, ale też przegrzebków (scallops), krewetek, krabów itp. Oczywiście musi być bezwzględnie świeże!
To taka odmiana po tatarze z łososia i tuńczyka. Na talerzu prezentuje się równie efektownie. Porcja na 6-8 osób.

700g oczyszczonych filetów z soli
2 dojrzałe avokado
4 obrane ze skóry pomidory
1 cebula cukrowa
100ml soku z cytryny
1-2 papryczki chilli
ćwiartki z 2 limonek do podania
natka kolendry
sól
pęczek rukoli


Filety kroimy na paski 1x4cm i zalewamy na 45 minut sokiem z cytryny.
W międzyczasie z pokrojonych w kostkę pomidorów (nadmiar soku odsączamy), cebuli, avokado i chilli przygotowujemy salsę, którą wykładamy na liście rukoli, solimy. Rybę odsączamy z nadmiaru soku cytrynowego i układamy na salsie, solimy i posypujemy listkami kolendry.

Zapiski konsumenta:
Bardzo dobra przystawka ! Nabierasz apetytu na następne danie...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz