czwartek, 4 czerwca 2015

Yeast muffins with zuchhini and goat cheese / Drożdżowe babeczki z cukinią i kozim serem

I found this recipe last year in a newspaper, ‘Gazeta Wyborcza. I really liked it. First time when I baked them I strictly followed the recipe. Next time I made same changes in the stuffing and they also turned out delicious. This is the latest version of this recipe. I bake them in muffin molds smeared with oil. On the bottom of each meld I put a circle of baking paper, it’s much easier to take them out later.


Ingredients for 1 muffin:
Dough:
250g wheat flour
½ tsp of sugar
15g fresh yeast
175 ml water
½ tsp of salt
Stuffing
1 zucchini, about 200g, thinly sliced
1 onion, finely diced
200g fresh, creamy goat cheese
1 egg
Handful of pine nuts
salt,pepepr
olive oil

In a bowl, mix yeast with sugar. Add a tablespoon of water and flour (take the water and flour amounts from the ingredient list). Mix should have a creamy consistency.
Cover and let it rise.
Mix the rest of the flour with salt in a bowl, add the yeast mix, olive oil and knead.
Transfer the dough to a bowl smeared with olive oil, cover with a cloth and again let it rise for about 1 hour.
In the mean time, prepare the stuffing. Fry the onion, add the zucchni and cook until tender.
Mix the cheese with an egg, add salt and peper. Mix with cooked onion and zuchhnini (take one tbs of onion and zuchini mix and set a side, for decoration.)
Roll out the dough, about 0.5 cm thick. Cut out the circles in a size of the molds. Fill the molds and let rise for 15 mins.
After that, fill them with the stuffing. Decorate on the top with zuchini and sprinkle with pine nuts.


First 10 min bake 200 C degrees, then for about 20 min in 180 C degrees.



Ten przepis znalazłam w „ Gazecie Wyborczej” w zeszłym roku, w dziale „Danie z bloga”. Bardzo mi się spodobał. Najpierw upiekłam babeczki ściśle wg przepisu, były bardzo dobre. Potem zmieniłam nieco składniki nadzienia i też wyszły bardzo smaczne. Tu podaję ostatnią wersję przepisu. Babeczki piekę w foremkach do muffinków, posmarowanych olejem.
Na dno każdej foremki wkładam natłuszczony krążek papieru do pieczenia, to bardzo ułatwia wyjmowanie – babeczki same wypadają z foremek.
Podaję proporcje na 12 babeczek.

Ciasto :
250g zwykłej mąki pszennej
½ łyżeczki cukru
15g świeżych drożdży
175 ml wody
½ łyżeczki soli
Nadzienie :
1 cukinia, ok. 200g, cieniutko pokrojona w plasterki
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
200g świeżego, śmietankowego serka koziego
1 całe jajko
garść orzechów piniowych
pieprz i sól do smaku
oliwa do smażenia


W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i wodę, tyle aby mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Wodę i mąkę bierzemy z przepisanej ilości.
Przykrywamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i oliwę, i wyrabiamy gładkie ciasto.
Wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy cukinię i smażymy do miękkości.
Ser mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z usmażoną cukinią i cebulą ( najpierw odkładamy łyżkę cukinii z cebulą, do dekoracji babeczek).
Ciasto przenosimy na stolnicę, wałkujemy na 0.5 cm grubo. Wykrawamy krążki odpowiadające wielkości foremek. Wyklejamy nim formy i zostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie napełniamy ciasto farszem, na wierzchu dekorujemy pozostawioną w tym celu cukinią i posypujemy orzeszkami piniowymi.

Najpierw, przez 10 min. pieczemy babeczki w temp. 200stC, potem przez ok. 20 min. w temp. 180stC.

2 komentarze:

  1. Dzięki, rozumiem, że lubisz bo bez mięska są :-))

    OdpowiedzUsuń