niedziela, 30 marca 2014

Kurczak pieczony z cytryną

Kurczak pieczony z cytryną
kurczak o wadze ok 2kg
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka płynnego miodu (np akacjowego)
1 cytryna dokładnie umyta i wyparzona


1. Kurczaka myjemy i obdzieramy ze skóry, tak tak, już słyszę głosy, że skórka najlepsza. Jest nie tylko chrupiąca i pyszna ale zawiera mnóstwo cholesterolu i jest bardzo tłusta, a więc fe.
2. Wszystkie przyprawy mieszamy z oliwą i miodem, i nacieramy miksturą kurczaka. Cytrynę przecinamy na krzyż, wzdłuż dłuższej osi ( nie do końca)  i wkładamy ją do wnętrza kurczaka. 
3. Drób wkładamy do worka do pieczenia. Worek zamykamy i wycinamy w nim otworek (aby para mogła się wydostać).
4. Pieczemy kurczaka w piekarniku o temp 200st C przez 1 godz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz